Οδηγίες προετοιμασίας εξεταζόμενου

Υπερηχογράφημα στομάχου
Το παιδί είναι νηστικό για 2 ώρες περίπου. Στο χώρο του ιατρείου ζητάμε από τη μητέρα να ταΐσει το παιδί (θηλασμός ή γάλα με μπιμπερό) και στη συνέχεια διενεργείται η εξέταση.

Υπερηχογραφική εξέταση χοληδόχου κύστης
Για παιδί 1-2 ετών νηστικό για περίπου 3ώρες (μόνο νερό επιτρέπεται)
Για παιδί > 2 ετών νηστικό 4-6 ώρες περίπου (μόνο νερό επιτρέπεται)

Υπερηχογράφημα παγκρέατος, Triplex κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών, νεφρικών αρτηριών και σπληνοπυλαίου άξονα
Για παιδί έως 1 έτους δεν απαιτείται προετοιμασία
Για παιδί >1 έτους απαιτείται νηστεία 4 ωρών

Υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστης, μήτρας- ωοθηκών, προστάτη
Για την ηλικία των 2-3 ετών (όσο το παιδί φοράει πάνα) δεν χρειάζεται προετοιμασία. Σε μεγαλύτερη ηλικία το παιδί πρέπει να πιει 4-5 ποτήρια 1 ώρα περίπου πριν την εξέταση και να μην πάει τουαλέτα.

Υπερηχογραφική Κυστεογραφία (VUS)
Απαιτείται προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή (συνήθως 3 ημερών) πριν τη διενέργεια της κυστεογραφίας η οποία θα ληφθεί και για 48 ώρες μετά την εξέταση με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.
Η προετοιμασία δεν διαφέρει καθόλου από την κλασσική μέθοδο της ανιούσας κυστεογραφίας.

Υπερηχογραφική εξέταση χοληδόχου κύστης
Νηστεία 8 ώρες πριν την εξέταση (μόνο νερό επιτρέπεται).

Υπερηχογράφημα παγκρέατος, Triplex κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών, νεφρικών αρτηριών και σπληνοπυλαίου άξονα
Δίαιτα 2 ημερών πριν την ημέρα της εξέτασης. Στη διάρκεια της δίαιτας πρέπει να αποφεύγονται γαλακτοκομικά, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά. Την ημέρα της εξέτασης απαιτείται νηστεία 8 ωρών πριν την εξέταση (μόνο νερό επιτρέπεται).

Υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστης, μήτρας- ωοθηκών, προστάτη
Απαιτείται πλήρωση της ουροδόχου κύστης πριν την εξέταση. Για το σκοπό αυτό ο εξεταζόμενος πρέπει να πιει νερό 4-5 ποτήρια 1 ώρα περίπου πριν την εξέταση και να μην πάει τουαλέτα. Αν στη διάρκεια της ημέρας πριν την εξέταση έχει προηγηθεί έντονη άσκηση θα πρέπει να πιει επιπλέον νερό (>4-5 ποτήρια νερό).

Υπερηxoγράφημα μαστών
Η εξέταση για γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία γίνεται 6-11η μέρα του κύκλου. Για γυναίκα σε εμμηνόπαυση η εξέταση γίνεται επί κλινικών ή μαστογραφικών ενδείξεων. Συνιστάται ο υπερηχογραφικός έλεγχος να έπεται της μαστογραφίας για καλύτερη αξιολόγηση τυχόν ευρημάτων.

FNA (παρακέντηση με λεπτή βελόνη) υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση
Ο εξεταζόμενος πριν την παρακέντηση δεν πρέπει να λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή.

  1. Σε περίπτωση που λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή πρέπει να τη διακόψει τουλάχιστον 2 ημέρες πριν ή να την τροποποιήσει με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του κλινικού ιατρού και να προηγηθεί έλεγχος πηκτικότητας (INR) πριν την ημέρα της παρακέντησης.
  2. Εάν δεν λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, δεν απαιτείται καμιά προετοιμασία πλην της αποφυγής λήψης ασπιρίνης την παραμονή και την ημέρα της παρακέντησης. Σημειώνεται ότι ο εξεταζόμενος λαμβάνει κανονικά τη φαρμακευτική του αγωγή (πλην αντιπηκτικών) πριν την παρακέντηση.
  3. Μετά την παρακέντηση : Για 2 ημέρες αποφεύγεται η λήψη ασπιρίνης και τυχόν αντιπηκτικής αγωγής, σε περίπτωση ανάγκης λήψης αναλγητικής αγωγής συνιστάται παρακεταμόλη.

Γενικά για κάθε εξέταση (υπερηχογράφημα /triplex) είναι σημαντικό να έχετε μαζί σας κάθε προηγούμενο απεικονιστικό έλεγχο. Επιπλέον για το παιδί σημαντικό είναι να έχετε και το βιβλιάριο υγείας.